Populära hundraser i Sverige

Det finns få saker som är lika trevliga som att ha sällskap av en hund. Hundar har visat sig lindra stress hos många människor och är dessutom utmärkta familjemedlemmar och kamrater. Med detta sagt är det kanske inte så konstigt att så många människor älskar djuret och väljer att spendera sina liv med en hund bredvid sin sida.

Vilken som är den bästa hundrasen varierar kraftigt beroende på vem man frågar. Alla människor har olika smaker och tycker på så vis även att alla hundar är olika. Trots detta så finns det ändå en tydlig popularitet med just vissa specifika hundar och det är precis det som denna text ska handla om. I listan nedan har vi räknat upp Sveriges mest populära hundraser och varför de är så himla bra!

1. Labrador Retriever – Labrador Retriever har länge varit den hundras som legat högst upp på listan. Hundrasen är otroligt snäll, lekfull och kärvänlig, vilket har gjort att den passar utmärkt för den ensamstående som för barnfamiljen. Under år 2017 registrerades hela 2 654 nya Labrador Retrievers runt om i Sverige, vilket har gjort att den hamnat högst på listan över populära hundraser.

2. Schäfer – Den tyska schäfern gör sig ständigt påmind som en riktigt stor favorit och hamnar därför på andra plats. Schäfern har ett lugnt temperament och är en utmärkt sällskapshund för alla typer av människor. Dess storlek och intelligens gör dock att den behöver mycket stimulans. Att få jobba med kroppen är något som schäfrar tycker om och dess vaktande instinkt gör den till en mycket lojal och trogen följeslagare.

3. Golden Retriever – Det finns nästan ingen människa som inte älskar den gyllengula Golden Retrievern. Denna hundras är mycket snäll, tålmodig och klok. Något som ofta sägs om denna hundras är att den har ett mycket stort hjärta och att den mer än gärna hjälper till genom att t.ex. bära saker eller dra. Även denna hund passar riktigt bra i familjer där små barn finns närvarande och går riktigt bra ihop med andra typer av djur, t.ex. katter och fåglar.

4. Jämthund – Jämthunden är kanske inte det bästa alternativet för den som älskar att slappa på soffan dagarna i ändan. Jämthunden är nämligen en mycket aktiv hund som behöver få komma ut och göra sig av med energi. Precis som schäfern är denna hundras otrolig klok och intelligent och för att stimulera detta behöver hunden få uppgifter, t.ex. som att söka upp något eller lära sig nya saker. Dess fina egenskaper har gett hundrasen en säker fjärde plats!

5. Shetland Sheepdog – Shetland Sheepdog är en mycket bra familjemedlem som har tålamod med mindre barn. Hundrasen är aktiv och hoppig av sig, vilket har gjort den utmärkt i samband med agility. Dess snabbhet och smidighet gör att den kan ta sig an de flesta hinder och modet som hundrasen besitter gör den till en riktig orädd och smart krabat. Till utseendet liknar Shetland Sheepdog en miniversion av Collie-hunden. Pälsen är lång och behöver borstas med jämna mellanrum, t.ex. för att få bort tovor och smuts.